Tensiunea arteriala (TA) reprezinta presiunea exercitata de coloana de sange asupra peretelui vascular, in special asupra tunicii interne-endoteliul) in timpul contractiei si relaxarii ritmice a inimii.

Exista doua componente ale presiunii sanguine :

 • presiunea sistolica – este presiunea exercitata asupra peretilor arteriali cand inima se contracta (in sistola) – cu valori normale intre 100 si 130 mm coloana de mercur (Hg);
 • presiunea diastolica – este presiunea exercitata asupra peretilor arteriali cand inima se relaxeaza intre doua contractii (in diastola) – cu valori normale sub 85 mmHg.

 

Masurati-va corect tensiunea arteriala !

Masurarea corecta a tensiunii arteriale prin metoda clasica – aparate cu mercur – sau aparate electronice trebuie sa respecte cateva reguli :

 • masurarea tensiunii arteriale (TA) sa se faca dupa 5 minute de repaus, sezand
 • bratul sa fie la nivelul inimii
 • sa nu se fumeze cu minim 15 minute inaintea masuratorii
 • sa nu se consume cafea in ora precedenta examinarii
 • sa nu se administreze stimulente adrenergice (ex. Epinefirna din descongestionantele nazale)
 • la pacientii peste 65 de ani, diabetici sau sub tratament antihipertensiv tensinea arteriala (TA) se va masura si in picioare (ortostatism), imediat si la cateva minute dupa schimbarea pozitiei

Exista si posibilitatea masurarii si inregistrarii valorilor tensiunii arteriale (TA) pe parcursul a 24 – 48 ore printr-un dispozitiv special lasat asupra pacientului care isi desfasoara activitatea curenta (inregistrare Holter) si care aduce date importante asupra variatiilor tensiunii arteriale (TA) in cursul diferitelor activitati sau momente ale zilei/noptii, putand aprecia totodata si eficienta tratamentului antihipertensiv.

Ce este hipertensiunea arteriala ?

Hipertensiunea arteriala (HTA) este tensiunea arteriala ale carei valori tensionale sunt peste 140/90 mmHg, indiferent de varsta (nu se mai accepta ideea ca tensiunea normala creste cu varsta). Hipertensiunea arteriala (HTA) reprezinta o importanta problema de sanatate publica, fiind cea mai frecventa boala cardiovasculara, cauza importanta de morbiditate si mortalitate in randul populatiei adulte.
Al 7-lea raport al Comitetului National (American) de Prevenire, Depistare, Evaluare si Tratament (JNC VII) al bolilor cardiovasculare a recomandat recent definirea presiunii arteriale normale ca presiune arteriala 135/85 mmHg.

Clasificarea hipertensiunii arteriale la persoanele peste 18 ani.

Categoria Sistolic (mmHg) Diastolic (mmHg)
Normala < 120 < 80
Prehipertensiune 120 – 139 80 – 89
Hipertensiune stadiul 1 140 – 159 90 – 99
Hipertensiune stadiul 2 >/= 160 >/= 100

Hipertensiunea arteriala – importanta tratarii acestei afectiuni

Citeste si: Ritmul cardiac*

Hipertensiunea arteriala (HTA) este o “boala tacuta”, fara simptome specifice, doar cresterile bruste si importante ale tensiunii arteriale (salturile hipertensive) se pot manifesta prin cefalee, ameteli, zgomote in urechi (acufene) sau tulburari de vedere – “muste zburatoare” (fosfene), greturi, stare de rau general. Multe persoane sunt hipertensive de multi ani, fara sa stie acest lucru daca nu isi controleaza tensiunea periodic. Importanta diagnosticarii si tratarii hipertensiunii arteriale consta in complicatiile majore ce apar in aceasta boala, afectand inima (cardiopatie ischemica – infarct miocardic, aritmii, insuficienta cardiaca), vasele cerebrale (accidente vasculare), rinichii (nefroangioscleroza cu insuficienta renala cronica).

Scopul tratamentului hipertensiunii arteriale este :

 • scaderea valorilor tensiunii arteriale la un nivel de siguranta maxima (sub 130/85 mmHg)
 • pastrare tensiunii sub control constant
 • prevenirea sau reducerea complicatiilor
 • cresterea calitatii vietii si prelungirea ei

Studiul HOT asupra tratamentului optim al hipertensiunii arteriale, efectuat pe un esantion reprezentativ de pacienti tratati, a relevat ca valoarea optima a presiunii sanguine care trebuie atinsa in scopul diminuarii ratei de producere a evenimentelor cardiovasculare majore este sub 135/83 mmHg, iar la diabetici sub 120/80 mmHg.

Hipertensiunea arteriala (HTA) – componentele tratamentului

I. Masuri nefarmacologice care presupun modificarea stilului de viata astfel :

 • modificarea obiceiurilor alimentare
 • renuntarea la fumat
 • reducerea greutatii corporale
 • exercitiu fizic regulat
 • tehnici de relaxare pentru reducerea stressului

Masurile dietetice recomandate :

 • reducerea sarii in alimentatie la maxim 6 gr./zi(adica 2,5 gr. sodiu), practic realizandu-se prin urmatoarele reguli :
  • nu adaugati sare la gatitul alimentelor (atentie la produsele tip Delikat care contin foarte multa sare !)
  • nu puneti sare la masa in timp de mancati
  • evitati alimentele cu continut crescut de sare (sodiu – atentie la conservanti)
  • nu folositi substituienti de sare decat cu avizul medicului
 • evitati deshidratarea : beti suficiente lichide, aproximativ 2 litri / zi
 • reducerea consumul de alcool sub 30 g etanol / zi (echivalent cu 500 ml bere, 250 ml vin, 60 ml tarie), dar nu zilnic, are efect benefic asupra valorilor tensionale si asupra progresiei aterosclerozei. Abstinenta completa este mai putin benefica, iar abuzul de alcool duce la cresterea marcata a dezvoltarii aterosclerozei
 • reducerea consumul de grasimi animale

II. Masuri farmacologice – exista la ora actuala multe medicamente indicate in tratamentul hipertensiunii arteriale, alegerea schemei terapeutice este insa de competenta medicului specialist. De mentionat ca, este de preferat asocierea mai multor medicamente in doze mici in locul monoterapiei, dupa un orar bine stabilit, pentru un control optim si constant al valorilor tensionale. Este necesar un control medical periodic pentru verificarea eficientei tratamentului si eventual, adaptarea acestuia ca doze sau asocieri terapeutice.

Si un ultim sfat pentru persoanele cu hipertensiune arteriala, aflate in tratament : cand mergeti la medic luati-va medicatia conform schemei stabilite, nu omiteti tratamentul pe motiv ca vi se iau analize sau mergeti la control; altfel tensiunea dumneavoastra va fi mai mare, iar eventuala modificare a schemei de tratament poate fi daunatoare.

Chinese (Simplified)EnglishRomanianTurkish