pinterest sharing button
twitter sharing button

Perfuzie intravenoasa la domiciliu | Perfuzia este o metodă de tratament care constă in introducerea, în organismul unui pacient pe cale parenterala, a unei cantități de sânge sau de diferite soluții medicamentoase, în scop terapeutic. Se efectuează într-un ritm lent (picătură cu picătură), pentru a nu dezechilibra mecanismele de reglare; Tensiunea arterială sau schimburile de apă și săruri minerale dintre sânge și țesuturi. Perfuziile venoase permit administrarea de medica­mente, de soluţii electrolitice (sodiu, potasiu etc.) şi/sau glucozate („seruri”), de derivate de sânge sau de produse de hrănire artificială (pe bază de glucide, de lipide şi de acizi aminaţi).Image result for perfusion iv

Scop

 • hidratarea şi mineralizarea organismului;
 • administrarea medicamentelor la care se urmăreşte efectul prelungit;
 • depurativ, diluând şi favorizând excreţia din organism a produşilor toxici;
 • completarea proteinelor sau a unor componente sanguine cale parenterală.
 • alimentarea pe cale parenterală

Pregatirea materialelor necesare

 • Depinde de rata de administrare, de tipul terapiei, cat si de specificul solutiei care trebuie administrata intravenos.
 • Exista doua tipuri de filtre de picurare pentru perfuzoare care trebuie alese in functie de ce se indica la administrare. Astfel, macropicuratorul este folosit pentru administrarea rapida a unor cantitati mari de solutie. Prin faptul ca permite formarea picaturilor mari. Perfuzoarele cu micropicurator se folosesc pentru uzul pediatric. Si la adulti care necesita adminstrarea unor cantitati mici de solutie intr-un timp mai indelungat, sub un control atent al ratei si cantitatii de adminstrare.
 • Administrarea intravenoasa prin atasarea unei linii venoase secundare la una primara, deja existenta, permite adminstrarea alternativa sau concomitenta a doua solutii. Perfuzoarele care au filtru de aer se folosesc pentru solutiile din sticle, cele fara filtru de aer se folosesc pentru solutiile din pungi de plastic sau la flacoanele care au ele atasate filtru de aer.

CITESTE si:  Montare branula*

Materiale necesare: solutia de administrare intravenoasa; paduri alcoolizate ;perfuzor · stativ · medicamentele prescrise daca trebuie administrate in perfuzie · manusi · tavita sau carucior de lucru

 

 

perfuzie intravenoasa pagina de nursingPregatirea echipamentului· se verifica data de expirare a solutiilor de administrat. volumul si tipul solutiilor · se examineaza solutiile (de plastic sau de sticla) sa nu fie perforate sau sparte.se examineaza solutiile pentru a verifica aspectul lor( sa nu fie tulburi, precipitate etc). Pregatirea pacientului:   procedura trebuie explicata pacientului in detaliu pentru a reduce teama si anxietatea. Astfel, se va explica pacientului ca va ramane la locul punctionarii un cateter de plastic la care se va atasa un perfuzor pentru perfuzarea diferitelor solutii indicate de medic. Se va explica pacientului avantajele tehnicii si anume faptul că aceasta il scuteste de inteparea repetata pentru adminstrarea tramentului. I se va explica, de asemenea, ca durata si tipul tratamentului vor fi indicate de medic.

Se aduce la cunostinta pacientului orice modificare survenita in schema de tratament. De-a lungul tratamentului pacientul trebuie invatat sa anunte orice modificare in rata de administrare potrivita de asistenta (daca perfuzia se opreste sau merge mult mai rapid), daca incepe sa-l doara .De asemenea, i se va preciza ca nu va trebui sa loveasca sau sa bruscheze locul unde branula este inserata.  Se va explica tehnica indepartarii branulei, cat timp se va tine compresie la locul de insertie cat si faptul ca va fi apt sa isi foloseasca mana respectiva la fel de bine ca inainte de montarea branulei.

 • Tehnica·perfuzie intravenoasa la domiciliu

 • se spala mainile bine · se pun manusile. · se agata solutia in stativ. se inlatura capacul sau dopul protector si se dezinfecteaza cu un pad alcoolizat portiunea unde va fi introdus perfuzorul .· se introduce cu seringa sterila un alt medicament in solutia perfuzabila daca acest lucru este indicat si se va eticheta flaconul specificand medicatia introdusa .· se desface perfuzorul si se introduce in solutie avand grija sa nu atingem capatul sau de nimic pentru a-l pastra steril. Se clampeaza perfuzorul si apoi se preseaza camera de umplere pana se umple jumatate. Se declampeaza perfuzorul si se goleste de aer lasand lichidul sa curga in tavita pana cand nu mai este nici o bula de aer. Daca solutia este in flacon de sticla va trebui sa se deschida filtrul de aer pentru ca ea sa curga. Daca este in punga de plastic nu este nevoie. · se detaseaza capacul protector al celuilalt capat al perfuzorului si se ataseaza perfuzorul la branula. · se eticheteaza flaconul de solutie cu data si ora administrarii. Calculul ritmului de administrare a solutiilor perfuzabile (rata de flux).
  – Formula 1: total solutie/total ore=ml/ora.
  – Formula 2: ml/ora x factor picurator=picaturi/ora.
  – Formula 3: total solutie x factor picurator/nr.ore x 60min=picaturi/min.
  Unde factor picurator:
  Picurator copii=micro=60pic/ml.
  Picurator adulti-macro-15pic/ml.
  Picurator sange=10picaturi/mlExemplu-un pacient are prescris 1000 ml de solutie de administrat in 6 orePicaturi/minut=1000 x 15 /6 x60=aprox 42Citeste si: Perfuzie Intarirea imunitatii*

Complicatii:

Complicațiile care pot surveni în cadrul terapiei intravenoase pe cateter periferic trebuie avute în vedere. Prevenite, iar, dacă apar, cunoscute metodele de acţionare în aceste situaţii. Aceste complicaţii sunt:

 • flebitele
 • extravazarea soluţiilor
 • impermeabilitatea cateterului
 • hematom
 • secţionarea cateterului
 • spasme venoase
 • reacţii vasovagale
 • tromboze
 • infecţii sistemice ca septicemia sau bacteriemia
 • reacţii alergice
 • încărcare circulatorie
 • embolie.
Chinese (Simplified)EnglishRomanianTurkish