Vaccinul antigripal este un vaccin anual care va protejeaza impotriva gripei, o boala respiratorie virala care se raspandeste foarte usor. Gripa poate duce la complicatii grave de sanatate si, eventual, la moarte.

Citeste si: Test depistarea virusurilor gripale influenza A si B*

Gripa poate fi mai severa la anumite persoane, cum ar fi:

  • Persoanele de peste 65 de ani;
  • Gravidele;
  • Copii si adulti care sufera de anumite afectiuni (cum ar fi boli de inima sau boli respiratorii pe termen lung);
  • Copii si adulti cu sistem imunitar slabit.

Oricine din aceste grupuri de risc este predispus sa dezvolte complicatii potential grave ale gripei, cum ar fi pneumonia (o infectie pulmonara), de aceea este recomandat ca in fiecare an sa se protejeze printr-un vaccin antigripal.

Cine ar trebui sa obtina vaccinul antigripal?

Vaccinul antigripal este recomandat de Ministerul Sanatatii pentru:

  • Adulti de peste 65 ani;
  • Persoane cu anumite afectiuni medicale (inclusiv copii din grupuri cu risc de la varsta de 6 luni);
  • Gravide;
  • Copii cu varsta cuprinsa intre 2 si 3 ani impliniti la 31 august 2019;
  • Prescolarii;
  • Personalul care lucreaza in unitati medicale si de asistenta sociala.

Cat de eficient este vaccinul antigripal?

Vaccinul antigripal este cea mai buna protectie impotriva unui virus imprevizibil care poate provoca boli neplacute la copii si boli grave si chiar moarte in randul grupurilor cu risc.

Studiile au aratat ca vaccinul antigripal va protejeaza de gripa. Cu toate acestea, vaccinul nu va opri toate virusurile antigripale si nivelul de protectie poate varia, deci nu este o garantie de 100% ca nu veti contacta boala. Daca totusi aveti gripa dupa vaccinare, este probabil ca boala sa fie mai blanda si cu o durata mai scurta decat ar fi fost altfel.

Exista, de asemenea, dovezi care sugereaza ca vaccinul antigripal va poate reduce riscul de a suferi un accident vascular cerebral.

In timp, protectia impotriva vaccinului antigripal scade treptat, iar tulpinile de gripa se schimba adesea. Din acest motiv, vaccinurile antigripale sunt produse in fiecare an si populatia ar trebui sa se imunizeze anual.

Efecte secundare ale vaccinului antigripal

Reactiile adverse grave ale vaccinului antigripal sunt foarte rare.

Este posibil sa aveti febra usoara si dureri musculare timp de cateva zile dupa ce ati avut vaccinul, iar bratul dvs. poate fi cam dureros in cazul in care ati fost injectat.

Care sunt factorii care influenteaza cat de bine functioneaza vaccinul antigripal?

Cat de bine functioneaza vaccinul antigripal (sau capacitatea acestuia de a preveni imbolnavirea impotriva gripei) poate varia de la anotimp la altul. De asemenea, eficacitatea vaccinului poate varia in functie de cine este vaccinat. Cel putin doi factori joaca un rol important in determinarea probabilitatii ca vaccinul antigripal sa protejeze o persoana de boala antigripala:

  • Caracteristicile persoanei vaccinate (cum ar fi varsta si sanatatea ei);
  • Similaritatea sau „potrivirea” dintre virusurile antigripale.

Cat de eficient este vaccinul antigripal la varstnici?

In numeroase studii din 2010, vaccinurile antigripale au ajutat la protejarea adultilor in varsta de 65 de ani si mai mari impotriva virusurilor gripei A (H1N1) si a ambelor linii ale virusurilor gripale B. In mod specific, vaccinurile antigripale au redus cu peste 60%, in medie, riscul la persoanele cu varsta de 65 de ani si mai mari de imbolnaviri medicale cauzate de H1N1 sau B. Vaccinurile antigripale au redus, de asemenea, riscul spitalizarii gripei la adultii cu varsta de 65 de ani si mai mari cu 54% fata de virusurile A (H1N1) si cu 31%, in medie, impotriva virusurilor gripale B.

Vaccinarea antigripala la copii

Gripa este o infectie foarte frecventa la bebelusi si copii. Copiii cu gripa au aceleasi simptome ca adultii, inclusiv:

  • Temperatura ridicata;
  • Frisoane;
  • Dureri musculare;
  • Dureri de cap;
  • Nas infundat;
  • Tuse uscata;
  • Dureri in gat care dureaza pana la o saptamana.

Unii copii dezvolta o temperatura foarte ridicata sau complicatii ale gripei, cum ar fi bronsita, pneumonia si o infectie dureroasa a urechii. Acestia pot avea nevoie de tratament urgent la spital. De fapt, copiii sanatosi cu varsta sub 5 ani sunt mai susceptibili sa fie internati la spital cu gripa decat orice alta grupa de varsta.

Pentru copiii cu afectiuni de sanatate pe termen lung, precum diabetul, astmul, boli de inima sau boli pulmonare, gripa poate fi foarte grava deoarece risca sa dezvolte complicatii grave.

Bebelusii mai mici de 6 luni nu pot primi vaccinul. Dar daca parintii si alti membri ai familiei se imunizeaza, acest lucru ajuta la protejarea copilului.

Cand trebuie sa fie vaccinati copiii?

Centrele pentru controlul si prevenirea bolilor recomanda un vaccin antigripal anual pentru toti copiii de peste 6 luni si mai mari pana la sfarsitul lunii octombrie.

Anul acesta, forumurile medicilor de specialitate recomanda vaccinul antigripal sau vaccinul antigripal nazal.

  • Vaccinul antigripal. Poate fi administrate copiilor de 6 luni si mai mari. Efectele secundare pot include durere in zona musculara unde s-a facut intepatura. De asemenea, pot aparea febra si senzatia de slabiciune;
  • Spray nazal. Vaccinul antigripal nazal poate fi administrat copiilor sanatosi cu 2 ani si mai mari. Efectele secundare ale sprayului nazal pot include nasul curgator, tuse, febra, respiratie suieratoare, varsaturi si dureri in gat. De asemenea, pot aparea dureri de cap si dureri musculare.

De cate doze de vaccin are nevoie un copil?

In functie de varsta se administreaza urmatoarele doze:

  • doua doze daca copilul este mai mic de 9 ani si primeste vaccinul antigripal pentru prima data sau a avut o singura doza de vaccin in total inainte de 1 iulie 2019. Cele doua doze sunt administrate la cel putin patru saptamani intre ele;
  • o doza daca copilul a avut doua sau mai multe doze de vaccin antigripal in orice moment inainte de 1 iulie 2019 – cele doua doze nu trebuie sa fie administrate in acelasi sezon sau anotimpuri consecutive – o doza este suficienta. De asemenea, daca copilul dumneavoastra primeste vaccinul antigripal pentru prima data la varsta de 9 ani sau mai mare este suficienta o vaccinare antigripala.

Grupe de risc la gripa

Risc deosebit de mare de a avea gripa au urmatoarele categorii de copii:

  • Copii mai mici de 6 luni. Acesti copii sunt prea mici pentru a fi vaccinati. Cea mai buna modalitate de a le proteja este sa va asigurati ca persoanele din jurul lor sunt vaccinate;
  • Copiii cu varsta de 6 luni pana la 5 ani;
  • Copii cu varsta cuprinsa intre 6 luni si 18 ani cu probleme cronice de sanatate;
  • Cei cu sistem imunitar slabit din cauza bolilor sau a medicatiilor;
  • Copiii obezi.

Cat de eficient este vaccinul antigripal la copii?

In mai multe studii, eficacitatea vaccinului antigripal a fost mai mare in randul copiilor care au primit doua doze de vaccin antigripal in primul sezon in care au fost vaccinati (dupa cum se recomanda), comparativ cu copiii “partial vaccinati” care au primit doar o singura doza de vaccin antigripal. Cu toate acestea, in unele anotimpuri, copiii vaccinati “partial” inca primesc o anumita protectie.

Pe langa prevenirea bolilor, vaccinul antigripal poate preveni la copii complicatii grave, care pot pune viata in pericol. De exemplu, in 2017, un studiu a aratat ca vaccinarea impotriva gripei a redus in mod semnificativ si riscul unui copil de a muri de gripa. Studiul, care a analizat datele din patru anotimpuri antigripale intre 2010 si 2014, a constatat ca vaccinarea antigripala a redus riscul de deces asociat gripal cu jumatate (51%) in randul copiilor cu conditii medicale sub risc ridicat si cu aproape doua treimi ( 65%) in randul copiilor sanatosi.

Care sunt efectele secundare posibile ale vaccinului antigripal?

Vaccinul antigripal poate provoca reactii adverse usoare precum:

  • Durere, roseata sau umflare la locul injectiei;
  • Febra scazuta;
  • Durere de cap;
  • Varsaturi.

Foarte rar, vaccinul antigripal poate provoca o reactie alergica severa.

Daca copilul dumneavoastra are reactii adverse discutati cu medicul despre administrarea de acetaminofen sau ibuprofen si pentru a afla doza potrivita.

O carpa calda umeda sau un tampon de incalzire pe locul injectiei poate ajuta la reducerea durerilor, deoarece se poate misca sau utiliza bratul.

Vaccinarea antigripala in cazul gravidelor

Femeile insarcinate care sufera de gripa prezinta un risc mai mare de spitalizare si chiar deces decat femeile care nu sunt gravide.

Riscul de nastere mortala este redus cu 51% la femeile insarcinate care sunt imunizate impotriva gripei.

Bebelusii au sanse mai mici de 25% sa fie spitalizati din cauza bolilor legate de gripa daca mamicile lor sunt imunizate impotriva gripei in timp ce sunt insarcinate.

De ce este recomandat ca femeile gravide sa fie imunizate?

Gripa poate cauza grave atunci cand sunteti gravida. Cand vi se administreaza vaccinul impotriva gripei organismul incepe sa faca anticorpi care va ajuta sa va protejati impotriva bolii. Anticorpii pot fi transmisi bebelusului nenascut si ajuta la protejarea copilului pana la 6 luni de la nasterea acestuia. Acest lucru este important deoarece bebelusii cu varsta mai mica de 6 luni sunt prea mici pentru a primi un vaccin antigripal.

Gripa la mama insarcinata poate fi periculoasa pentru copilul nenascut, deoarece creste sansa unor probleme grave, cum ar fi nasterea prematura si moarte. Riscul de nastere mortala este redus cu pana la 51% la femeile insarcinate care sunt imunizate impotriva gripei.

Daca alaptati sugarul, anticorpii facuti ca raspuns la vaccinarea impotriva gripei pot fi, de asemenea, trecuti in laptele matern si ofera protectie suplimentara nou-nascutului.

Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda femeilor insarcinate sa aiba prioritate pentru vaccinarea impotriva gripei.

Este vaccinul sigur pentru mama si copil?

Da. Vaccinul antigripal a fost administrat in siguranta la milioane de femei insarcinate din intreaga lume de-a lungul mai multor ani. Nu s-a dovedit ca vaccinarile impotriva gripei provoaca daune femeilor insarcinate sau bebelusilor lor. Studii multiple confirma cresterea si sanatatea normala la bebelusi fara defecte la nastere, cancere sau probleme de dezvoltare, inclusiv invatare, auz, vorbire si vedere.

Cand e cel mai bine sa te vaccinezi in timpul sarcinii?

Vaccinul antigripal poate fi administrat in orice moment al sarcinii. Cu toate acestea, protejarea femeilor in timpul celui de-al doilea si al treilea trimestru este o prioritate, deoarece acesta este momentul in care complicatiile grave ale gripei sunt mai probabile sa apara.

Pentru a fi protejat in mod optim de gripa ar trebui sa obtineti vaccinul antigripal inainte de debutul sezonului gripei (incepand cu luna mai), indiferent de trimestrul de sarcina in care va aflati.

Efectele secundare ale vaccinului

Cele mai frecvente reactii adverse dupa vaccinarea antigripala sunt usoare, cum ar fi sensibilitatea, roseata si/sau umflarea unde a fost administrata vaccinarea. Unele femei ar putea avea dureri de cap, dureri musculare, febra si greata sau se simt obosite.

Niciuna dintre reactiile adverse comune nu pune in pericol copilul.

Mituri despre vaccinul antigripal

  • Mit: Gripa este o raceala mai serioasa

Realitate: Raceala si gripa sunt cauzate de virusuri diferite iar simptomele gripei sunt mai severe decat cele ale racelii. Debutul ei se face brusc iar aceasta poate dura chiar si 2-3 saptamani in timp ce raceala se vindeca in aproximativ 7 zile. De remarcat si faptul ca gripa poate fi prevenita cu ajutorul vaccinului antigripal ce vizeaza radacina gripala cea mai frecventa in sezonul respectiv, in timp ce dezvoltarea unui vaccin pentru raceala este dificila din cauza numarului mare de virusuri care o pot cauza.

  • Mit: Gripa nu este grava

Realitate: Pana la 650.000 de oameni pot muri de gripa anual. Aceasta reprezinta doar decese respiratorii, deci impactul probabil este si mai mare. Chiar si persoanele sanatoase pot avea gripa, dar mai ales persoanele ale caror sisteme imunitare sunt vulnerabile. Cei mai multi oameni se vor recupera in cateva saptamani, dar unii pot dezvolta complicatii, inclusiv infectii ale sinusului si urechii, pneumonie, inflamatii ale inimii sau creierului

  • Mit: Daca ma vaccinez antigripal, ma imbolnavesc din cauza vaccinului antigripal

Realitate: Vaccinul antigripal este realizat dintr-un virus inactiv, prin urmare nu poate transmite infectia. Sunt insa necesare in jur de 7-14 zile dupa vaccinare pentru ca organismul sa capete rezistenta la virus, timp in care oricine se poate imbolnavi. Unii dintre cei care se imbolnavesc in aceasta perioada considera ca vaccinul este responsabil. In plus, unele persoane reactioneaza la vaccin dezvoltand simptome usoare ce le imita pe cele ale gripei (febra, dureri musculare).

  • Mit: Vaccinul antigripal poate provoca reactii adverse severe

Realitate: Vaccinul antigripal este dovedit a fi in siguranta. Efectele secundare severe sunt extrem de rare. Unul din un milion de oameni poate primi sindromul Guillain-Barré (GBS), care provoaca slabiciune musculara si paralizie.

  • Mit: Daca ma vaccinez intr-un an, sunt imun si anul urmator.

Realitate: Virusurile care provoaca gripa sezoniera se modifica de la un an la altul sau sufera mutatii. De aceea, vaccinurile sunt adaptate anual pentru a-si pastra eficienta. De asemenea, nivelul anticorpilor din organism scade la 6-12 luni de la vaccinare si trebuie sa fie crescut printr-un nou vaccin, adresat virusurilor gripale circulante in sezonul respectiv.

  • Mit: Am avut vaccinul si am luat inca gripa, deci nu este bun

Realitate: Mai multe virusuri antigripale circula tot timpul, motiv pentru care oamenii pot avea aceasta boala, in ciuda vaccinarii, deoarece vaccinul este specific unei tulpini. Cu toate acestea, a fi vaccinat imbunatateste sansa de a fi protejat de gripa. Acest lucru este deosebit de important pentru a opri virusul care afecteaza persoanele cu sisteme imunitare vulnerabile.

  • Mit: Gripa se transmite doar prin contact direct cu o persoana bolnava.

Realitate: Virusul gripal se poate transmite de la o persoana bolnava la una sanatoasa, atat prin stranut sau tuse – atunci cand cineva stranuta sau tuseste, imprastie, prin picaturile de saliva, virusii pe orice suprafata sau persoana din apropiere – dar si prin contact direct cu o suprafata infectata. Virusii care contamineaza obiecte sau suprafete pe care tu le atingi, in cazul in care nu te speli pe maini, pot ajunge la nivelul cailor tale respiratorii.

  • Mit: Doar persoanele cu imunitate slaba trebuie sa se vaccineze antigripal.

Realitate: Gripa afecteaza intreaga populatie, indiferent de varsta si de starea de sanatate, de aceea oricare persoana sanatoasa poate sa se vaccineze antigripal. Vaccinarea este importanta mai ales pentru ca, odata infectata, o persoana transmite virusul si celorlalti cu care intra in contact. Vaccinarea trebuie sa se faca cu prioritate mai ale categoriilor de populatie la risc: copiii intre 6 luni si 18 ani; femeile insarcinate; persoanele trecute de 50 de ani; persoanele cu afectiuni cronice; persoanele care lucreaza in spitale sau au grija de cei cu risc de contaminare ridicat (copii mici, femei gravide, batrani).

  • Mit: Vaccinul antigripal nu poate fi administrat femeilor gravide sau celor care alapteaza.

Realitate: Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda incepand cu 2012 vaccinarea femeilor insarcinate. Vaccinarea antigripala este recomandata femeilor gravide care in sezonul de gripa au peste 14 saptamani de sarcina. Vaccinarea nu se efectueaza insa in cursul primului trimestru de sarcina. Vaccinul antigripal nu este contraindicat pentru mamele care alapteaza. Mai mult, anticorpii produsi de mama ca raspuns la administrarea vaccinului creeaza o protectie suplimentara pentru copil.

  • Mit: Daca nu ai probleme de sanatate, nu este necesar sa te vaccinezi

Realitate: O imunitate buna este un plus, dar nu si o garantie a rezistentei la virus. Vaccinul este intr-adevar recomandat in principal persoanelor din categoriile cu risc ridicat: adultii cu varsta peste 50 de ani, copii cu varsta intre 6 luni si 18 ani, bolnavii cronici (cei ce sufera de astm, boli pulmonare, diabet, boli cardio-vasculare) etc. deoarece acestea se imbolnavesc mai repede si pot dezvolte mult mai usor complicatii. Totusi, un sistem imunitar puternic nu poate garanta imunitate. Odata ce un organism sanatos, cu o imunitate buna, a intrat in contact cu un virus gripal, acesta poate sa dezvolte boala. O atentie deosebita ar trebui sa aiba persoanele sanatoase care ar putea sa transmita virusurile altor persoane, precum personalul medical sau cei care intra in contact cu copii mai mici de 6 luni. Vaccinul se face anual pentru a putea face fata noilor radacini virale rezultate in urma mutatiilor virusurilor. Este bine de retinut si faptul ca, in afara de vaccinare, sunt si alte masuri complementare pe care le poti lua pentru a te feri de gripa, dar si de raceala. Evita contactul cu persoane bolnave, spala-te pe maini cu apa si sapun cat poti de des si evita sa iti atingi fata cu mainile pentru a evita infectarea pe cale orala, nazala sau oculara. O imunitate buna nu reprezinta suficienta protectie nici in cazul racelii. Desi medicii recomanda masuri precum indepartarea stresului, o alimentatie adecvata etc. acestia avertizeaza ca indeplinirea tuturor conditiilor nu e o garantie a rezistentei la boala.

Bibliografie

Chinese (Simplified)EnglishRomanianTurkish