TEST GRIPAL INFLUENZA A SI B – Bucuresti/Ilfov
Test rapid depistare virusuri gripale influenza A si B:
150 Lei
Testul pentru depistarea prezentei virusurilor gripale Influenza A si B este un test de screening, calitativ, care este efectuat prin recoltarea de secretii nazale sau prin aspirat nazo-faringian.
Se recomanda testarea populatiei cand apare o crestere a incidentei infectiilor respiratorii, cum se intampla in sezonul de gripa, la pacientii cu semne si simptome caracteristice. Virusurile gripale pot afecta persoanele de orice varsta, insa riscul cel mai mare de complicatii apare in randul copiilor sub 2 ani, al varstnicilor peste 65 de ani si la persoanele cu boli cronice preexistente.
Cand se poate face testul rapid?
Medicii recomanda ca recoltarea probei sa fie realizata cat mai aproape de debutul simptomatologiei: – in mai putin de 4 zile de la debutul simptomelor, recomandarea fiind valabila pentru populatia generala, cu simptomatologie specifica gripei.
In cazul copiilor si persoanelor imunocompromise (sistemul imun este slabit din cauza unor afectiuni severe, precum SIDA sau cancer, in urma transplantului sau al tratamentului cu medicamente imunosupresoare), testul rapid poate detecta virusul si dupa o perioada mai lunga: la 1 saptamana de la debutul simptomelor specifice gripei.
Cat dureaza si unde poate fi efectuat?
Testarea dureaza 30 de minute. Testul poate fi efectuat la domiciliul pacientului. Pentru mai multe detalii, puteti apela numarul de call-center: 0790.242.225
Testul poate sa dea rezultate fals-negative sau fals-pozitive?
Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, specificitatea testului rapid de depistare a gripei este inalta, de 90-95%, iar sensibilitatea, conform Centrului pentru Controlul si Preventia Bolilor din SUA (CDC), variaza de la 50% la 70%. Din cauza sensibilitatii scazute, pot sa apara rezultate fals-negative, sustine OMS. De exemplu:
- Rezultat fals-pozitiv la testul de gripa – este mai probabil sa apara cand prevalenta (totalitatea cazurilor de imbolnavire pe o perioada data) este scazuta, ceea ce se intampla in general la inceputul si la sfarsitul sezonului de gripa.
- Rezultat fals-negativ la testul de gripa – este mai probabil sa apara cand prevalenta bolii este ridicata, in general in varful sezonului de gripa.
Surse de informatie:
www.who.int
www.cdc.gov